Pytanie na Śniadanie

Zupa krem z koperku z pulpecikami z indyka

Zupa krem z koperku z pulpecikami z indyka i smażonymi młodymi ziemniakami


Składniki:
Koperek 2 pęczki
Młode ziemniaki 0,5 kg
Bulion warzywny 1 l
Szpinak 50 gram
Cebula 1 sztuka
Pietruszka 1 sztuka
Seler korzeń 1/2 sztuki
Śmietanka UHT 18% 250 ml
Czosnek 2 ząbki
Sól/pieprz
Masło klarowane 3 łyżki

Pulpeciki:
Mielone mięso z indyka 500 gram
Czosnek 2 ząbki
Bułka tarta 4 łyżki
Jajko 1 sztuka
Natka pietruszki połowa pęczka
Sól/pieprz


Przygotowanie pulpecików:

Mięso wymieszaj z jajkiem, posiekaną natką, rozdrobnionym czosnkiem i bułka tartą. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj pulpeciki i obgotuj w bulionie warzywnym. Gotowe pulpeciki wyjmij.
Połowę ziemniaków ugotuj w mundurkach następnie przekrój na pół i obsmaż na maśle, aż będą rumiane.
W garnku rozpuść resztę masła. Przesmaż pokrojoną w duże kawałki cebulę, czosnek, połowę ziemniaków, oraz obrane i pokrojone w kawałki pietruszkę i selera. Kiedy warzywa się delikatnie zarumienią alej całość bulionem i gotuj 30 minut. Dodaj szpinak i koperek i zmiksuj na gładki krem.

Zupę dopraw solą, pieprzem i śmietanką. Serwuj z pulpetami, ziemniakami i listkami koperku.

Więcej na ten temat